Αυτές οι τροφές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τροφές
Όσον αφορά τον καρκίνο, γνωρίζουμε γενικά ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, πρέπει να φοράμε αντηλιακό και να κάνουμε τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Εντούτοις, όταν βλέπουμε τυχαία κάποια “είδηση” ότι η “τάδε” τροφή ή συμπλήρωμα “προλαμβάνουν τον καρκίνο”, έχουμε πάντα την τάση να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναζήτηση τροφών που προλαμβάνουν τον καρκίνο είναι μια παγίδα γεμάτη από ψευδοεπιστημονικές συμβουλές.

Ο διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα επί του καρκίνου, Joseph Dowdell, παραθέτει ορισμένα απλά στοιχεία σχετικά με τη διατροφή που μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μέσω της διατροφής;

Ας είμαστε 100% ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει καμία τροφή που θα αποτρέψει τον καρκίνο. Και καμία τροφή που να τον προκαλεί.

Τούτου λεχθέντος, η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην μείωση του κινδύνου μερικών από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών από τις χρόνιες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, λέει ο Dowdell. “Η γενετική και κάποιες παθήσεις υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον επιπολασμό του καρκίνου, αλλά αυτές είναι συνήθως πέρα από τον έλεγχό μας. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα είναι οι τροφές που επιλέγετε”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος μεγαλύτερος από 30) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως:

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Η διατήρηση του βάρους σας σε υγιές επίπεδο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από αυτούς τους καρκίνους και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Οι καλύτερες τροφές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Τα “πρέπει” και τα “δεν πρέπει” μιας υγιεινής διατροφής για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρκίνου, δεν είναι απόλυτα.

“Δεν πρέπει να φοβόμαστε το φαγητό”, λέει ο Dowdell. “Αντ’ αυτού, κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε την μεγάλη εικόνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στις αλλαγές διατροφής που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο”.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη του καρκίνου και γενικά για υγιεινή ζωή βρίσκονται στην μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στις φυσικές και φυτικές τροφές. Σκεφτείτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχη πρωτεΐνη και λιγότερο κόκκινο κρέας και προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Ο Dowdell προσφέρει επίσης αυτές τις επτά συμβουλές για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

1. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το να τρώτε φρούτα και λαχανικά “απ’ όλο το ουράνιο τόξο” είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η χρωστική ουσία που δίνει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά έχει συστατικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Στόχος είναι να τρώτε τουλάχιστον τρία διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Για παράδειγμα:

  • Κόκκινο: Μήλα, ντομάτες και κόκκινο λάχανο
  • Πορτοκαλί: Πεπόνι, καρότα και πορτοκάλια
  • Κίτρινο: Μπανάνες, λεμόνι και ανανάς
  • Πράσινο: Μπρόκολο και φυλλώδη πράσινα, όπως σπανάκι, μαρούλι, λάχανο κ.α.
  • Μπλε/μωβ: Παντζάρια, σταφύλια, βατόμουρα και ραβέντι

“Όλες αυτές οι πολύχρωμες βιταμίνες και μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των κυττάρων, διατηρώντας το σώμα μας να λειτουργεί στα μέγιστα επίπεδα”, λέει ο Dowdell.

Στόχος είναι το μισό πιάτο της ημέρας να είναι από φρούτα και λαχανικά. Το άλλο μισό να μοιράζεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα κρέατα, ψάρια ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

2. Να είστε προσεκτικοί με τη ζάχαρη

Όσον αφορά τον καρκίνο, ορισμένοι θεωρούν τη ζάχαρη ως τον μεγαλύτερο εχθρό. Η ζάχαρη τροφοδοτεί όλα τα κύτταρά μας, αλλά δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίσα.

“Το πρόβλημα δεν είναι τα τρόφιμα με φυσική ζάχαρη, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά. Είναι τα πρόσθετα σάκχαρα που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου”, λέει ο Dowdell.

Φυσικά, όταν εξετάζετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας, υπάρχουν οι συνήθεις ύποπτοι, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, τα γλυκά και τα επιδόρπια. Αλλά πρόσθετα σάκχαρα μπορούν επίσης να βρεθούν σε πολλά προϊόντα.

Οι «ύπουλες» πηγές ζάχαρης περιλαμβάνουν:

  • Ψωμιά
  • Μπάρες δημητριακών
  • Ντρέσινγκ για σαλάτες
  • Γιαούρτια με γεύσεις φρούτων

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά συνιστά να μην ξεπερνάτε τα 24 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και τα 36 γραμμάρια την ημέρα για άνδρες.

3. Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμπληρώματα βιταμίνης D

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Πολύ λίγα τρόφιμα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, αν και ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη βιταμίνη D και μερικοί άνθρωποι επωφελούνται από τα συμπληρώματα. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα ήταν κατάλληλα για εσάς.

4. Τρώτε φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρευνες δείχνουν ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές απελευθερώνουν ένα μόριο κατά της όρεξης, το οποίο στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που μας λέει ότι είμαστε χορτάτοι.

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, επειδή τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, αποτελούν σημαντική προσθήκη σε μια αντικαρκινική δίαιτα βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους σας.

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Φασόλια και φακές
  • Ξηροί καρποί
  • Μούρα
  • Μήλα

5. Μειώστε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του λαιμού και του μαστού. Τα άτομα που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα μπύρας έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ έχουν αυξημένες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος.

6. Μειώστε το αλάτι

Αποφύγετε τα αλλαντικά, τα καπνιστά και τα τρόφιμα με συντηρητικά. Μελέτες δείχνουν υψηλό επίπεδο σύνδεσης μεταξύ των καρκίνων του στομάχου και της υψηλής κατανάλωσης αλμυρών τροφών.

7. Μειώστε το λίπος

Ελαχιστοποιήστε την ημερήσια πρόσληψη λίπους σε, ιδανικά, 25 έως 30 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Είναι καλό να είστε επιλεκτικοί στα λίπη. Επιλέξτε ακόρεστα λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα).

Παραδείγματα καλών λιπαρών περιλαμβάνουν:

  • Αμύγδαλα (14 γραμμάρια ανά 30 γραμμάρια)
  • Φυστικοβούτυρο (8 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας)
  • Αβοκάντο (10 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι)
  • Χούμους (2 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας)

Μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί μέσω της διατροφής;

ΟΧΙ. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Αλλά εάν ζείτε με καρκίνο, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να:

  • Βοηθήσει το σώμα σας να επανορθωθεί και να αναρρώσει από τη θεραπεία
  • Ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Προστατέψει τα υγιή κύτταρα σας από περιβαλλοντικές βλάβες

Εάν ζείτε με καρκίνο, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να προτείνει το καλύτερο διατροφικό πρότυπο για εσάς και την κατάστασή σας. Θα θέσει επίσης το σχέδιο θεραπείας σας και το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο σας. Το να είστε ευέλικτοι με το τι τρώτε και το πόσο τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παρενεργειών, λέει ο Dowdell. Αν και είναι σημαντικό να εστιάσετε σε υγιεινές τροφές, είναι επίσης σημαντικό να αποτρέψετε τον υποσιτισμό όσο ζείτε με καρκίνο.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 4 βασικές αρχές που ακολουθούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Τι αλλάζει στο τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου και άλλων όγκων

Καρκίνος του δέρματος: Το #1 σύμπτωμα που οι ασθενείς παραβλέπουν αρχικά